Kongresi HUOM-a

Par završnih riječi o XVI Kongresu HUOM-a – Split 2009

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Ravnatelj KBC Split i pročelnik za zdravstvo županije splitsko-dalmatinske prof. dr. sc. Dujomir Marasović, te prof. dr. sc. Zoran Đogaš, prodekan za nastavu Medicinskog fakulteta u Splitu osvrnuli su se na važnu ulogu obiteljskog liječnika. Nazvani nas stupom zdravstvene zaštite ove države, ali se sve više shvaća i uzima u obzir specifičnost našeg položaja i načina rada, koji je do sada usporavao akademsko napredovanje.

U ime HLK pozdravio nas je predsjednik, prim. dr. Hrvoje Minigo koji je podsjetio koliko je HLK napravio za PZZ, a novoizabrani predsjednik HLZ-a prof. dr. sc. Željko Metelko zaželio je uspješan rad.

Ravnatelj Županijskog doma zdravlja dr. Miran Propadalo pozdravio je prisutne kolege i još jednom ukazao na potrebu stručnog usavršavanja i druženja s kolegama u cilju izmjene informacija.

U ime župana splitsko-dalmatinskog pozdravio nas je kolega dr. Ante Prolić, spec. obiteljske medicine, te nam je poželio uspješan rad na kongresu.

Nakon prigodnih riječi naših cijenjenih gostiju, XVI. kongres obiteljske medicine otvorio je predsjednik HUOM-a, prim. dr. Dragomir Petric, zaželjevši kolegama uspješan rad i ugodan boravak u Splitu.

Svečano otvaranje kongresa uveličali su, pod vodstvom dirigenta Blaža Juračića, Splitski liječnici pjevači, poznati po svom predivnom pjevanju.

Nakon otvaranja kongresa, prof. dr. Igor Švab, predsjednik europskog ogranka WONCA-e, podijelio je s nama svoja promišljanja o ulozi i mjestu obiteljskog liječnika u sadašnjem trenutku, uobličivši ih u predavanje „Izazov vrijednostima obiteljske medicine“. Slušajući, shvatila sam po tko zna koji put da, bez obzira na poteškoće i nerazumijevanje s kojima se susrećem u svakodnevnom radu, pripadam obiteljskoj medicini po svom uvjerenju i da se baš tu, među kolegama na čijim sam licima i u komentarima prepoznala sve ono što sam i sama pomislila, osjećam dobro. Svi smo svjesni novih zahtijeva postavljenih pred medicinsku struku, koji proizlaze iz svjetskih financijskih i drugih promjena. Prof. dr. Švab je naglasio kako WONCA Europe okuplja obiteljske liječnike i promiče obiteljsku medicinu, potiče na komuniciranje s drugima kolegama, širi znanje i razvija zajedničke standarde obiteljske medicine u Europi. Njeni predstavnici sudjeluju u donošenju svjetskih smjernica, pomažu u uspostavljanju dijaloga s političarima na međunarodnoj razini. Ipak, unatoč svemu što radimo, nismo još uvijek uspjeli uvjeriti javnost u važnosti i vrijednosti našeg rada. Ukoliko kao argument za postojanje obiteljske medicine koristimo samo činjenicu kako je naša prednost pružanje kvalitetnih usluga na prihvatljivoj znanstvenoj razini, uz razumljivu cijenu, odričemo se najvažnije vrednote svoga poziva. Prema definiciji naše struke, prema svemu što smo učili na specijalizaciji, u svakodnevnom radu, u središtu našeg interesa je čovjek, naš pacijent, i svi su postupci usmjereni prema njemu. Preko puta nas sjedi osoba koju poznajemo u svim aspektima ljudskog života i to nas povezuje na osobnoj razini. Osnova našeg načina rada, humanističkog pristupa svakoj osobi te bavljenje kvalitetom, onemogućava svođenje na precizno definirane postupke koje se može standardizirati i, naravno, nadgledati. To dovodi do situacije u kojoj prof. dr. sc. Švab obiteljsku medicinu naziva „homeopatijom moderne medicine“ i ostavlja nam pregršt pitanja na koja za sada odgovora nemamo: Kako uvjeriti političare da se isplati investirati u ovakve stavove? Kako mjeriti i standardizirati humanistički postupak? Zašto djeluje? Što će se dogoditi ako u podučavanju mladih liječnika kažemo da je humanizam nevažan?

Istu večer družili smo se na prigodnom domjenku, iznoseći svoja promišljanja uz čašu vina, pokušavajući pronaći načine za napredak struke. A vino nas je, naravno, učinilo još malo boljim govornicima.

Petak i subotu jutro proveli smo slušajući izlaganja kolega unutar dvije teme ovogodišnjeg kongresa – „Duševni poremećaji u skrbi obiteljskog liječnika“ i „Prevencija kardiovaskularnih bolesti“. Kako su ovi pacijenti zaista dio našeg svakodnevnog rada, bilo je zanimljivo čuti kako se radi u specifičnim uvjetima pojedinih radnih mjesta, saznati novosti od naših renomiranih kolega iz obiteljske medicine i naravno čuti sva pitanja i promišljanja u vremenu predviđenom za diskusiju. Ove godine Zbornik sadrži 42 rada, od čega su neki napisani u suradnji s studentima, što nas posebno veseli.

U pauzama smo ispijali kave na terasi hotela, radovali se susretima s kolegama koje dugo nismo sreli, zabavljali se na svečanoj večeri, družili se na štandovima farmaceutskih tvrtki, šetali po gradu, sve do subotnjeg poslijepodneva…

I onda redom, kako inače ide – službeno zatvaranje kongresa, oproštaj sa onima koji putuju kući, skupljanje preostalih materijala i pozdravljanje sa vrijednim članovima koji su sudjelovali u organizaciji.

I što reći na kraju?

Druženje je, baš kao i uvijek do sada, bilo i ugodno i korisno, tako da ja sa radošću čekam slijedeći kongres dogodine u Zadru.

Do tada, svaki put kad me pritisnu zahtjevi koje pred mene postavlja pacijenti i nadređeni, pokušat ću se prisjetiti onog nepogrešivog osjećaja da sam baš tamo gdje mi je mjesto i potrudit ću se, da kao i svi vi, pronađem način da ostanem onaj doktor kojem je pacijent najvažniji.

Do slijedećeg druženja, srdačni pozdravi iz Splita!

Marion Kuzmanić, dr. med.
Medicinski fakultet Split
Katedra obiteljske medicine
Šoltanska 2, 21000 Split
Tel: ++38521557823
e-mail: marion.kuzmanic@mefst.hr

Comments are closed.