Kongresi HUOM-a

Nakon XXI. Kongresa obiteljske medicine

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Poštovane kolegice i kolege,

Iza nas je uspješno završen XXI. Kongres obiteljske medicine u organizaciji HUOM-a, ove godine održan u Splitu, od 24. do 26. travnja 2014. godine u hotelu Le Méridien Lav.

Na svečanom otvaranju prvog dana, sudionike Kongresa su pozdravili uzvanici: prof. dr. Dragan Ljutić, dekan Medicinskog fakulteta u Sveučilišta u Splitu, doc. dr. Ivo Jurić, predsjednik županijskog povjerenstva HKL i HLZ, doc. dr. Sanda Pribić u ime četiri Katedre obiteljske medicine (Osijek, Zagreb, Rijeka i Split), Natalia Bralić, voditeljica regionalnog ureda HZZO-a, mr. sc. Jasna Ninčević, ravnateljica županijskog  HZZJZ-a, te prim. mr. sc. Josip Lončar u ime HDOD. Nakon prigodnog programa u izvedbi klape „Šušur“ sudionike i goste je pozdravio i otvorio Kongres predsjednik HUOM-a, prim. dr. Dragomir Petric. Govoreći o stručnom usavršavanju obiteljskih liječnika naglasak je stavio na potrebu za usmjerenom i svrsishodnom doedukacijom, prilagođenom različitim potrebama obiteljskog liječnika koje proizlaze iz okolnosti u kojima svakodnevno radimo. Obrazlažući glavne teme Kongresa, posebno se osvrnuo na potrebu dobre organizacije palijativne skrbi naših bolesnika u čijoj je osnovi adekvatna suradnja primarne i sekundarne zdravstvene zaštite koja bi trebala rezultirati boljom organizacijom vanbolničke službe.

Nakon otvaranja Kongresa, prim. Petric je, umjesto prof. M Rumboldt  koju je spriječila bolest, dao kratki presjek razvoja Obiteljske medicine u Hrvatskoj, kolijevci te specijalnosti, kao podsjetnik kolegama, a napomena uzvanicima, pod naslovom „Obiteljska medicina od struke do akademije …“

Večer je završena druženjem na domjenku dobrodošlice uz miris mora i kiše, a zvuci gitare Sebastijana Koceića fino su se isprepleli s našim razgovorima.

Kao što je to uobičajeno na kongresima HUOM-a, u radnom dijelu, okosnice su bile dvije glavne teme: Zdravlje muškaraca i Palijativna skrb. Nakon uvodnih predavanja za svaku   temu („Zdravlje muškaraca“ održao je prim. Petric za prof. Rumboldt i „Palijativna skrb -sastavni dio rada obiteljskog liječnika“ svoje izlaganje iznio je prim. Petric), slijedili su uspješni uradci naših kolegica i kolega. Tijekom dva radna dana prikazali su svoja istraživanja, slučajeve s kojima se susrećemo u svakodnevnom radu i dileme proizišle iz njih. Nekima su to bili prvi javni nastupi, drugi su majstori medicinske nastave pa sam uživala u slušanju prateći fine konce kojima se auditorij privlači. A ima i mladih snaga koje su se izlažući svoje radove nepovratno zaljubili u obiteljsku medicinu. Uvijek je lijepo čuti ali i osjećati kako nisi sam, već pripadaš velikoj obitelji obiteljskih liječnika u Republici Hrvatskoj, a i šire. Na svakom našem Kongresu to se osjeti u pogledima i klimanju glave dok izlažeš rad, u razgovorima tijekom pauze za kavu, oko štandova izlagača, na šetnici uz more. Zainteresiranih za radionice bilo je mnogo, pa su se neke morale ponoviti. Najposjećenije su bile radionice spirometrije, TENS-a, kabineta vještina, dermatoskopije te oživljavanja i rada s defibrilatorom. Polaznici su imali priliku učiti na novim modelima, s nizom tehničkih mogućnosti praćenja uspješnosti izvođenja određene vještine. U pauzama radnog dijela družili smo se uz kavu, razmjenjivali iskustva i dileme s kolegama na terasi, hvatajući zrake proljetnog sunca, ali i skrivajući se od kiše. Navečer smo uz zvuke Bambola benda uživali u rapsodiji okusa pripremljenih jela i u pogledu na rasplesanu ekipu s podija. Ima li boljeg načina za opuštanje nakon radnog dana na Kongresu?

U ugodnom društvu vrijeme brzo leti i ova tri dana su prošla brzo. Vraćamo se u svoje uloge, na radna mjesta tako slično različita, obogaćeni za neka nova saznanja i zreliji za neke nove dileme. Što reći na kraju još jednog uspješnog Kongresa obiteljske medicine? Ono o čemu razmišljam je obitelj … obitelj kao temeljna postavka svakog društva, moja i vaša obitelj, obitelj kao dio naziva kojim se ponosno predstavljamo kao specijalisti i liječnici obiteljske medicine. Da bi Kongres bio uspješan potrebna je pomoć proširene obitelji zaljubljenika u našu struku. Tu su rukovodstvo i članovi HUOM-a, liječnici koji su došli i u velikom broju pratili izlaganja, autori i urednici bez kojih ne bi bilo Zbornika, voditelji radionica. To su i naši izlagači kojima zahvaljujemo na još jednoj godini vjernosti. Dok razmišljam o ključnom članu obitelji na pamet mi padne i službena turistička agencija Kongresa VIP TRAVEL DMC & PCO, Jerome Ltd., na čelu s Ivicom Čovićem koji kao pravi organizator uvijek ima neku čaroliju skrivenu u šeširu … i naravno odigra je baš u trenutku kad pomisliš da si vidio sve. Hm, a možda je i Organizacijski odbor dobar izbor za ključnog člana?

Na kraju sam ipak odlučila da ključnog člana naše proširene obitelji odaberete baš Vi, jer kao pravi virtuozi obiteljske medicine to najbolje znate. Ponesite sa sobom nove spoznaje, prolistajte Zbornik, pročitajte sve uspješniju Medicinu Familiaris Croaticu i pripremite se za slijedeći, XXII. Kongres obiteljske medicine koji će se održati u Varaždinu od 16. – 18. travnja 2015. godine. Tamo nas s dvije glavne teme Metabolički sindrom i Polipragmazijaočekuje predsjednica naše varaždinske podružnice dr. Tatjana Cikač, spec. obiteljske medicine.

Draga moja proširena „obiteljska“ obitelji, lijepo Vas pozdravljam i s radošću očekujem novo druženje u Varaždinu!

Comments are closed.